Με ανοικτή επιστολή του απευθυνόμενη στους ιθύνοντες του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, το Royal Commonwealth Society (RCS) Cyprus Branch καλεί σε ανάκληση της απόφασης των αρμοδίων φορέων για κατάργηση του Ινστιτούτου Κοινοπολιτειακών Σπουδών (Institute of Commonwealth Studies). Το Ινστιτούτο εδρεύει στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και υπάγεται οργανωτικά στη Σχολή Προηγμένων Σπουδών (School of Advanced Study) αυτού.

Η επιστολή υπογράφεται από σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του RCS Cyprus Branch, αλλά και από εννέα ακαδημαϊκούς και ερευνητές που ολοκλήρωσαν τις διδακτορικές τους σπουδές ή διεξήγαγαν εξειδικευμένη έρευνα στο Ινστιτούτο. Στο πλαίσιο της σχετικής παρέμβασης, αφού επισημαίνεται η τεράστια ακτινοβολία και συμβολή του Ινστιτούτου στην ιστορική έρευνα της αποικιακής και μεταποικιακής περιόδου τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στις χώρες της Κοινοπολιτείας, γίνεται ειδική μνεία στη σημασία της επιστημονικής παραγωγής του Ινστιτούτου για τη μελέτη της κυπριακής ιστορίας, αλλά και στο επερχόμενο κορυφαίο επιστημονικό συνέδριο που το Ινστιτούτο επρόκειτο να συνδιοργανώσει με τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για τις σχέσεις Κύπρου και Κοινοπολιτείας, 1961-2021 (Μάιος 2021), με την υποστήριξη του RCS Cyprus Branch.

Η παρέμβαση αυτή εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του RCS Cyprus Branch με σκοπό να ενισχύσει, προωθήσει και συμβάλλει στη διαφύλαξη της επιστημονικής παραγωγής σχετικά με την ιστορία, τον πολιτισμό, αλλά και τη συμβολή της Κύπρου, η οποία και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ιστορίας της ίδιας της Κοινοπολιτείας.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής στην αγγλική γλώσσα είναι διαθέσιμο εδώ.

This post is also available in: English (Αγγλικά)